
SSD وHDD
اس اس دی(SSD) چیست؟
ssd ها نوعی نسبتا جدید و بسیار سریعی از حافظه هستند که نسبت به هارد دیسک ها دارای سرعت و امنیت انتقال دادهی بالاتری هستند. اما این حافظهها معایبی از جمله قیمت بالا و کند شدن به مرور زمان دارند.
پیش از هرچیز باید بدانید که SSD مخففی برای عبارت Solid State Drive است.
به زبان سادهتر میتوان SSD را نسخه هوشمندتر و البته با ابعاد متفاوت از فلشمموریهایی که برای انتقال اطلاعات از آنها استفاده میکنیم دانست و طبیعتا همانند فلشمموریها هیچ خبری از قسمتهای متحرک در SSD نیست.
در این دستگاههای ذخیرهسازی، اطلاعات بر روی میکروتراشهها ذخیره میشوند. در طرف مقابل دیسک سخت از یک بازوی مکانیکی بههمراه هد خواندن/نوشتن بهمنظور خواندن اطلاعات از مکان صحیح بر روی فضای ذخیرهسازی بهره میبرد. تفاوت این دو دستگاه منجر به سریعتر شدن SSD در مقایسه با دیسک سخت میشود.
حافظه SSD رقیبی برای هاردها یا حافظه های HDD محسوب می شود زیرا بدلیل مقاومت زیاد و همچنین مصرف برق کمتر و نیز سرعت عملکرد بالا می تواند جایگزین خوبی برای این نوع از حافظه ها باشد به شرط اینکه قیمت این نوع حافظه هم کمی به صرفه تر شود . اگر هم اکنون شاهد ترجیح کاربران به خرید هارد های سخت هستیم به همین دلیل است.
SSD برخلاف HDD به طور کامل الکترونیکی می باشد و هیچ قسمت متحرک یا مکانیکی در آن وجود ندارد. این نوع از حافظه ها به علت مزایای قابل توجه ای که نسبت به هاردها دارند از نظر قیمت نیز نسبت به هاردها متفاوت هستند و قیمت نسبتا بالایی دارند. با همه این تفاسیر این نوع از حافظه ها از نظر میزان فضای ذخیره سازی داده ها نسبت به هاردها ظرفیت کمتری دارند. حافظه های SSD نسبت به قطع ناگهانی برق آسیب پذیر هستند و ممکن است اطلاعات درایو از بین برود یا منجر به شناسایی نشدن یا عدم شناسایی اس اس دی منجر شود.
با مثالی ساده میتوان استفاده از دیسک سخت را گشتن به دنبال یک کتاب در اتاقی مملو از کتابهای مختلف دانست اما در مقابل استفاده از SSD همانند آن است که این کتاب، حاضر و آماده در مقابل شما قرارگیرد.

اس اس دی SSD های متداول از آنچه حافظه فلش برپایه NAND خوانده میشود استفاده میکنند. این حافظه از نوع حافظههای غیرفرار است. در صورتی که بخواهیم توضیح بیشتری از واژه “غیرفرار” ارائه دهیم باید گفت میتوانید دیسک را خاموش کنید و این دیسک فراموش نخواهد کرد که چه اطلاعاتی بر روی آن موجود بوده است که البته این ویژگی ضروری هر حافظه دائمی است. با بهرهگیری تکنولوژی امروز میتوان اطمینان حاصل کرد که میتوانید اقدام به خواندن و نوشتن اطلاعات برای مدت طولانی بر روی این دیسکها کنید و تا زمانی که عمر SSD به دنیا باشد اطلاعات شما نیز امن خواهند بود.
در SSD خبری از بازوی مکانیکی نیست و این دستگاه ذخیرهسازی از پردازندههای تعبیهشده ( یا همان مغز) که کنترلر نامیده میشوند بهمنظور انجام عملیاتی از قبیل خواندن و نوشتن اطلاعات استفاده میکند. کنترلر این دستگاه نقشی مهم در تعیین سرعت SSD دارد. تصمیماتی که کنترلر در مواجهه با عملیاتی از قبیل ذخیرهکردن، فراخوانی کردن، کش کردن و البته پاککردن اطلاعات میگیرد عامل تعیینکننده در مشخصکردن سرعت کلی درایو است.
مطمئنا ممکن است این سوال برای شما نیز پیش بیاید که ظاهر SSD چگونه است و مراحل نصب و جاسازی یک دیسک SSD پس از خرید چگونه خواهد بود. با نگاهکردن به تصاویر میتوانید قسمت رویی و زیرین یک SSD را مشاهده کنید. این تکنولوژی در داخل یک بدنه پلاستیکی یا فلزی قرار میگیرد و ظاهری شبیه به یک باتری دارد.
در واقع ظاهر یک SSD مشابه یک دیسک سخت معمولی است. این درایوها در ابعاد ۱.۸، ۲.۵ و ۳.۵ اینچ عرضه میشوند که تعبیه آنها در ابعادی مشابه آنچه دیسکهای سخت نیاز دارند را میسر میسازد. کانکتور مورد استفاده برای این سایزهای استاندارد از نوع SATA میباشد. اس اس دی های کوچکتری نیز وجود دارند که از آنچه Mini Sata یا به اختصار mSATA نامیده میشود بهره میبرند و بر روی شکاف مینی پیسیآی اکسپرس لپتاپ قرار میگیرند.

SSD
تاریخچه SSD
اساس کار SSD ها به دهه ۱۹۵۰ باز میگردد، جایی که از دو تکنولوژی مشابه استفاده میشد. حافظه هسته مغناطیسی (Magnetic Core Memory) و ذخیره سازی فقط خواندنی صفحه خازنی (CCROS). این حافظه های جانبی در زمان کامپیوترهای لامپی بوجود آمدند اما با ظهور حافظه های استوانه ای که ارزانتر بودند، تولید آنها متوقف شد.
در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ SSD ها به عنوان حافظه ابرکامپیوترهای اولیه IBM و چند شرکت دیگر استفاده شدند. در آن زمان قیمت فوق العاده زیاد SSD استفاده از آنها را بسیار کم کرده بود. پس از تلاش های متعدد شرکتها برای تولید حافظه نیمه هادی مقرون به صرفه با قابلیت نگهداری طولانی مدت از اطلاعات و حجم قابل قبول، سر انجام در اواخر دهه ۱۹۸۰ شرکت StorageTek اولین نوع SSD مدرن را ارائه کرد.
در سال ۱۹۹۵ SSD های مبتنی بر حافظه فلش عرضه شدند که به علت مقاومت در برابر ضربات شدید، لرزش و تغییرات دما در صنایع نظامی و فضایی مورد استفاده قرار گرفتند.
در سال ۲۰۰۹ شرکت Micron Technology از اولین SSD با قابلیت اتصال از طریق SATA 6GB/ رونمایی کرد.
ساختار SSD
اجزاء اصلی یک SSD
- کنترلر
- حافظه ذخیره اطلاعات
- CACHE
۱) کنترلر :
کنترلر وظیفه برقرار ارتباط بین حافظه داخل SSD با کامپیوتر میزبان را دارد. یکی از شاخص ترین فاکتورهای SSD نوع کنترلر استفاده شده در آن است. کنترلر میتواند همچنین اعمال کشف و تصحیح خطا (ECC) و رمزنگاری اطلاعات را نیز انجام دهد.
۲) حافظه :
بیشتر تولیدکنندگان SSD ازNon-Volatile NAND Flash Memory در ساختار SSD خود استفاده میکنند زیرا نسبت به DRAM قیمت کمتری دارد و بدون نیاز به منبع تغذیه، اطلاعات را نگهداری میکند. این نوع حافظه سرعت کمتری نسبت به DRAM دارد و به همین دلیل SSD های اولیه سرعت کمتری نسبت به هارد دیسکهای معمولی داشتند.
مشکل سرعت در سال ۲۰۰۹ با استفاده از کنترلر های بهتر برطرف گردیده است. SSD های مبنی بر DRAM دارای سرعت بسیار بالا هستند اما برای نگهداری اطلاعات به منبع الکتریکی مانند باتری یا آداپتور نیاز دارند و معمولا در سرور ها مورد استفاده قرار میگیرند.
۳) Cache :
معمولا SSD مانند هارد دیسک معمولی از یک حافظه کوچک DRAM به عنوان Cache استفاده میکند.
اچ دی دی(HDD) چیست؟
دیسکهای سخت، هارد دیسکها و یا HDDها از زمانهای دور در دسترس دوستداران تکنولوژی قرارگرفتهاند. اولین دیسک سخت در سال ۱۹۵۶ توسط IBM معرفی شد بنابراین این تکنولوژی چیزی نزدیک به ۶۰ سال قدمت دارد.
H.D.D مخفف Hard Disk Drive و در لغت به معنی درایو سخت افزاری می باشد.هارد یک حافظه دائمی است و به صورت دیجیتالی رمزنگاری شده اطلاعات را روی سطح مغناطیسی دیسک های خود ذخیره می کند. شما به میزان ظرفیت هارد خود می توانید اطلاعات بر روی سرور ذخیره کنید.که پیشتر برایتان توضیح داده ایم
مزایا و معایب SSD در مقابل هارد دیسک

- هزینه: SSD قیمت بالاتری نسبت به هارد دیسک دارد. (برتری با هارد دیسک)
- مصرف انرژی: مصرف انرژی SSD بهینه تر است. این موضوع در لپتاپ ها اهمیت بیشتری دارد. (برتری با SSD)
- ظرفیت: به طور معمول هارد دیسک ها ظرفیت بیشتری (و البته با قیمت کمتر) را ارائه می دهند. (برتری با هارد دیسک)
- زمان بوت شدن سیستم عامل: SSD ها در این زمینه بسیار سریعتر هستند. این موضوع می تواند در مواردی از جمله زمان بوت شدن سیستم عامل و نیز برای گیمرها مفید باشد. (برتری با SSD)
- نویز و لرزش: SSD ها بر خلاف هارد دیسک ها هیچ قطعه مکانیکی متحرکی ندارند و هیچ نویز و لرزشی تولید نمی کنند. (برتری با SSD)
- دمای تولید شده: معمولاً هارد دیسک ها دمای بیشتری تولید می کنند. (برتری با SSD)
- میزان خطا: این میزان در SSD ها کمتر است. (برتری با SSD)
- سرعت خواندن و نوشتن: در SSD ها به میزان زیادی بالاتر است. (برتری با SSD)
- تأثیر مخرب امواج مغناطیسی: میدان های مغناطیسی قوی و با فاصله کم می تواند اطلاعات هارد دیسک ها را با خطا مواجه کرده یا حتی پاک کند، در حالی که SSD ها تقریباً چنین مشکلی ندارند. (برتری با SSD)
- مقاومت در برابر ضربه و لرزش: SSD بسیار مقاوم تر است. (برتری با SSD)
سطح فرسودگی
بسیاری از SSDهای امروزی از فناوری هایی برای افزایش میزان بهره وری فرایند نوشتن بهره می برند تا به این ترتیب میزان فرسودگی سلول ها را کاهش دهند. در این بین مهمترین فناوری، الگوریتم های «wear-leveling» است که به واسطه آن اطمینان حاصل می شود که تمامی چیپ های حافظه استفاده می شوند.
حجم لازم؟
جواب این سوال کاملا به استفاده شما بستگی دارد . اگر هر میزان تعداد فایل مورد نیاز برای ذخیره شما بیشتر باشد و یا نوع فایل های شما حجیم تر باشد، در هنگام خرید کامپیوتر به هارد دیسکی با ظرفیت بیشتری نیاز دارید.
فایل های متنی در حد چند کیلو بایت حجم دارند و بسیار کم حجم هستند. فایل های عکس سایز بیشتری دارند و در حد چند صد کیلو بایت حجم اشغال می کنند. فایل ویدویی معمولا حجیم هستندو از چند صد مگابایت تا چند گیگابایت معمولا حجم دارند. در عکس زیر تعداد حدودی هر فایل با توجه به حجم میانگین هرکدام برای یک هارد دیسک ۱۰ ترابایتی آمده است.
در مجموع با توجه به افزایش قیمت های سابق حداقل هارد دیسک ۵۰۰ گیگابایتی هنگام خرید کامپیوتر می تواند در بسیاری از کاربری ها کافی باشد. با توجه به اینکه افزایش قیمت به صورت خطی است می توانید بعدا با خرید یک هارد دیسک دیگر ظرفیت دستگاه خود را افزایش دهید.

سرعت؟
سازوکار هارد دیسکها به صورتی است که با چرخش پلاترها (صفحات ذخیره سازی) به اطلاعات دسترسی پیدا میکنند. بنابراین هرچه سرعت این چرخش بیشتر باشد سرعت هارد دیسک بیشتر خواهد بود. در هارد دیسکها دو سرعت ۵۴۰۰ (دور در دقیقه یا RPM) و ۷۲۰۰ وجود دارد. مسلما هارد دیسکی با سرعت چرخش ۷۲۰۰ سریعتر از هارد دیسک با سرعت ۵۴۰۰ خواهد بود.
در مجموع می توان گفت در اکثر کاربردها سرعت هارد دیسکها یکسان خواهد بود. اما اگر دو هارد دیسک با قیمت و مشخصات یکسان و تنها تفاوت آنها سرعت چرخش باشد انتخاب درست هارد دیسک با سرعت بیشتر خواهد بود.
قیمت؟
حداقل هارد دیسک توصیه شده برای سیستم های امروزی حداقل ۵۰۰ گیگابایت خواهد بود. که قیمت آن تقریبا ۳۰۰ هزار تومان (در زمان نگارش مقاله) خواهد بود. قیمت هارد دیسک های یک ترابایتی خانگی تقریبا ۶۰۰ هزار تومان (در زمان نگارش مقاله) است که برای سیستم های عادی خانگی و اداری و حتی گیمینگ عادی توصیه می شود. حجم بالاتر از یک ترابایت را باید با توجه به نیاز خود تهیه کنید.

SSD یا HDD
خودتان انتخاب کنید

تفاوت برندها و مدل ها
در انتخاب بین دو هارد دیسک تفاوت برند تفاوتی در انتخاب نخواهد داشت. اما انتخاب مدل درست در هر برند باید با توجه به نیاز و کاربری شما انجام شود.
در برند Seagate
سری BarraCuda: قیمت مقرون بصرفه مناسب برای کاربری های عمومی
سری IronWolf: مخصوص استفاده در سرورها و سیستم های ۲۴/۷ (استفاده ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته)
سری FireCuda: مناسب برای سیستم های گیمینگ
سری SkyHawk: مخصوص سیستم های دوربین مداربسته با کیفیت ضبط بالا
در برند Western Digital
سری آبی: قیمت مقرون به صرفه و مناسب برای کاربری های عمومی
سری مشکی: سرعت و پایداری بیشتر در مصارف حرفه ای گیمینگ یا تولید محتوا و رندرینگ
سری قرمز: مخصوص استفاده در سرورها و سیستم های ۲۴/۷ (استفاده ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته)
سری بنفش: مخصوص سیستم های دوربین مداربسته با کیفیت ضبط بالا
سری طلایی: گران قیمت ترین و مناسب برای سیستم های با لود کار فوق العاده بالا
در برند Toshiba
سری قرمز: قیمت مقرون به صرفه و مناسب برای کاربری های عمومی
سری سبز: مخصوص سیستم های دوربین مداربسته با کیفیت ضبط بالا
سری آبی: مناسب برای سیستم های ضبط ویدیو سبک
سری قهوهای: مخصوص استفاده در سرورها و سیستم های ۲۴/۷ (استفاده ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته)
سری نقرهای: مناسب برای مصارف حرفه ای گیمینگ یا تولید محتوا و رندرینگ
تفاوت SSD و HDD در یک نگاه
ویژگی | HDD | SSD |
---|---|---|
توان مصرفی | توان مصرفی در حدود ۶ الی ۷ وات و مصرف باتری بیشتر | توان مصرفی کمتر در حدود ۲ الی ۳ وات مصرف باتری بیشتر |
قیمت | قیمت کمتر در حدود ۳ سنت به ازای هر گیگابایت (در مدل ۴ ترابایتی) | قیمت بیشتر در حدود ۲۰ سنت به ازای هر گیگابایت (در مدل ۱ ترابایتی) |
ظرفیت | تقریبا بین ۵۰۰ گیگابایت تا حداکثر ۲ ترابایت برای لپ تاپ ها و حداکثر ۱۰ ترابایت برای کامپیوترها | حداکثر ظرفیت ۱ ترابایت برای لپ تاپ ها و ۴ ترابایت برای کامپیوترها |
سرعت لود سیستم عامل | بین ۳۰ تا ۴۰ ثانیه | بین ۱۰ تا ۱۳ ثانیه |
صدای تولیدی | صدای چرخش پلاتر و حرکت هد شنیده می شود | به دلیل نبود قطعات متحرک کاملا بی صدا |
لرزش | به دلیل چرخش پلاتر و حرکت هد امکان لرزش وجود دارد | به دلیل نبود قطعات متحرک لرزش ندارد |
گرمای تولیدی | گرمای زیادی تولید نمی کند اما به دلیل وجود قطعات متحرک گرمای تولیدی بیشتر | به دلیل نبود قطعات متحرک گرمای تولیدی کمتر است |
عمر مفید | تقریبا ۱٫۵ میلیون ساعت | تقریبا ۲ میلیون ساعت |
سرعت انتقال اطلاعات | بین ۵۰ تا ۱۲۰ مگابایت بر ثانیه | معمولا ۲۰۰ مگابایت بر ثانیه تا حداکثر ۵۵۰ مگابایت بر ثانیه |
رمزگذاری | امکان رمزگذاری دارد | امکان رمزگذاری دارد |
سرعت بازکردن فایل | کندتر از SSD | تا %۳۰ سریعتر از HDD |
خطر میدان مغناطیسی | امکان پاک کردن داده ها | امن در برابر میدان مغناطیسی |
راه حل دقیق و سریع
با استفاده ازتماس با Hoshmandnet میتوانید با خیال راحت بهترین قطعات کامپیوتری متناسب با بودجه مورد نظر خود را مشاهده کرده و بدون نیاز به مطالعه راهنمای خرید کامپیوتر اقدام به سفارش کنید وبا ۱۰روز مهلت مرجوعی باخیالی آسوده خریدتان را انجام دهید.