
پروتکل Protocol چیست؟
معنی پروتکل به زبان ساده
در دنیای فناوری اطلاعات ، پروتکل ( Protocol ) پروتکل زبان مشترک ارتباط بین کامپیوترها می باشد . این قرارداد پایه واساس شکل گیری اینترنت می باشد که وظیفه اش هدایت بسته های اطلاعاتی درساختار شبکه است. پروتکل های متعددی در لایه های مختلف شبکه وجود دارد . در کل مجموعه قوانینی که تعیین می کند چگونه دو کامپیوتر درون شبکه با یکدیگر ارتباط برقرار نمایند
مثال
اگر شما به یک کشور خارجی سفر کنید , بایستی زبان مکالمه آنها را بلد باشید . در غیر اینصورت قادر به صحبت کردن با آنها نخواهید بود . البته شاید بتوانید با فراگیری زبان با آنها صحبت کنید ولی در صورتی که بخواهید به طور موثر در آن کشور زندگی کنید بایستی لباس و فرهنگ آن کشور را بیاموزید و از آن پیروی کنید . پروتکل نیز شامل قوانین و رویه هایی فرا گیر می باشد .
در مباحث کامپیوتری و شبکه هم اینچنین است.پروتکل را می توان به زبان ارتباطی ماشینها تشبیه کرد.هرماشین با دانستن قوانین ودستور زبان مورد استفاده،قادر به ارتباط با ماشین دیگرخواهد بود. پروتکلها درلایه های مختلف شبکه تعریف میشوند (مثلاً در مدل ۷ لایه OSI) که برخی نزدیک به سخت افزار و برخی نزدیک به سطح کاری کاربر هستند.مدل مرجع OSI دارای هفت لایه میباشد که در هر لایه پروتکلهای مربوط به آن لایه وجود دارد. این لایه ها شامل : Application–Presentation–Session–Transport– Network –Data-Link–Physical میباشند . که درلایه Physical پروتکل های مربوط به ارتباطات فیزیکی بیان شده اند و درلایه Application هم پروتکل های مربوط به ارتباطات نرم افزاری مشخص شده . برخی از پروتکلها شاید مشابه یکدیگرباشند و وظیفه یکسانی را انجام دهند اما خواص و ویژگی های آنها متفاوت است.

انواع پروتکل
پروتکل های زیادی وجود دارد که در اینجا نگاهی به برخی از مهمترین آنها می اندازیم

HTTP
مخفف Hyper Text Transfer Protocol است و برای ایجاد ارتباط، دریافت و ارسال اطلاعات گفته می شود. پروتکلی که از آن در سایت های اینترنتی استفاده می شود و شما به عنوان کاربران اینترنت به صورت روزانه با آن سر و کار دارید. این پروتکل با استفاده از پروتکل TCP/IP راهی میان سرور و کلاینت ها ایجاد می کند و به این صورت بسته های اطلاعاتی روی خطوط اینترنت و بین رایانه ها در شبکه جابجا می شوند.

HTTPS
این پروتکل دقیقا همان پروتکل HTTP است، با این تفاوت که از یک گواهینامه SSL برای امنیت بیشتر اطلاعات استفاده می کند.

FTP
مخفف File Transfer Protocol است و همانطور که ازنام آن پیداست به مفهوم پروتکل انتقال فایل ها است.این پروتکل احراز هویت هرکلاینت را در شبکه به عهده دارد و اجازه جابجایی فایل ها از درایو به سیستم درخواست کننده را به عهده دارد.

FTAM
این پروتکل برای انتقال و مدیریت فایل ها به کار می رود و قدرت انتقال پکت ها را ازکامپیوتر به سروروبلعکس وهمچنین مدیریت آنها را دارد.

RTP
این پروتکل مخفف Real-Time Transport Protocol است و برای انتقال اطلاعات در لحظه به کار می رود. بیشترین موارد استفاده این پروتکل در VOIP (تکنولوژی انتقال صدا) است. یکی از مزیت های این پروتکل انتقال صدا به چندین مقصد است .

LCP
یکی دیگر از پروتکل ها LCP یا Link Control Protocol است. این پروتکل در پروتکل PPP وجود دارد و وظیفه آن تست و پیکربندی اتصالات در لایه پیوند داده ها است. در واقع این پروتکل هویت سیستم فرستنده و گیرنده را بررسی می کند تا ارتباط میان این دو رایانه برقرار شود.

SNMP
مخفف Simple Network Management Protocol است. این پروتکل از مجموعه پروتکل های زیرمجموعه TCP/IP است و برای مدیریت و تبادل اطلاعات بین دستگاه های مدیریت استفاده می شود. این پروتکل به مدیر شبکه امکان می دهد تا از راه دور سیستم ها، مسیریاب ها و دیگر تجهیزات را مدیریت کند.

NCP
این پروتکل مخفف Network Control Protocol است و همان طور که از نام آن پیداست کار کنترل را به عهده دارد. NCP به کاربران اجازه می دهد تا از راه دور رایانه خود را مدیریت و از طریق آن بتوانند فایل ها و بسته ها را میان سیستم ها جابجا کنند.

TCP/IP
مخفف Transmission Control Protocol Internet Protocol و یکی از پرکاربرد ترین پروتکل های اینترنتی است. این پروتکل از دو بخش TCP و IP تشکیل شده است و تعیین می کند سیستم ها در شبکه چطور ارتباط داشته باشند.

SMTP
این پروتکل هم یکی از پروتکل های TCP/IP است و برای ارسال و دریافت پست های الکترونیکی به کار می رود. همچنین امکان ذخیره داده ها را روی سرور فراهم می کند.

Telnet
پروتکل Telnet برای اتصال یک سیستم به سیستم های دیگر به کار می رود.

Gopher
نوع قدیمی پروتکل Http است و در این نوع کامپیوتر میزبان با سرور ارتباط برقرار کرده و موجب انتقال اطلاعات می شود. پروتکلی برای جستجو، بازیابی و نمایش اطلاعات است.

UDP
مخفف User Datagram Protocol است . بیشتر برای انتقال صوت یا ویدئو روی شبکه به کار می رود که پهنای باند در این نوع از داده ها اهمیت زیادی دارد.

DNS
مخفف Domain Name System است و وظیفه اتصال دامنه به IP را به عهده دارد.

DHCP
این پروتکل در لایه شبکه قرار دارد و مخفف Dynamic Host Configuration Protocol است. این پروتکل وظیفه تخصیص آدرس های IP به کلاینت های موجود درشبکه را به عهده دارد.این پروتکل یک رنج IP دراختیار دارد و می تواند از میان آنها به هر سیستم موجود در شبکه یک آدرس IP اختصاص دهد.
خدمات IT را با هوشمندنت تجربه کنیدوبا خیال راحت صفرتا صد سیستم کاری خودرابا ارزانترین قیمت راه اندازی کنیدجهت اطلاعاتی کامل تر از خدمات و مشاوره رایگان برای خریدی مطمن با هوشمندنت در تماس باشید