
طراحی استاندارد و امن اتاق سرور
اتاق سرور
اتاق سرور(Server Room) که از آن به مرکز داده (Data Center) هم نام برده میشود، در یک تعریف ساده عبارت است از محیط ایمن برای قرارگیری تجهیزات الکترونیکی شبکه با زیرساخت ارتباطی و امنیتی که به منظورارائه سرویسهای متنوع شبکه از قبیل پایگاه داده، خدمات وب و پست الکترونیک و … در بستر اینترنت، اینترانت یا اکسترانت ایجاد شده است . این اتاق ، بخشی از دیتا سنتر است که معمولا چندین سرور فیزیکی را در خود جای می دهد.ممکن است یک دیتا سنتر متشکل ازچندین اتاق سرور باشد که برای کاربردها و خدمات جداگانه استفاده می شوند.
ازاین رو اصول طراحی و استاندارد اتاق سرور از اهمیت ویژهای در زیرساخت شبکه برخوردار است و باید به آن توجه داشت.این اتاق میتواند به صورت تنها یا بخشی از یک مرکز داده باشد و در شکلهای متنوع ایجاد شود. اکثرمتخصصان فناوری اطلاعات بیشتر وقت خود را در آنجا به مسائل مربوط به عیب یابی سروروشبکه و تعمیر و نگهداری روزمره میگذرانند. ایجاد یک مرکز داده ایمن و در دسترس برای ذخیره سازی داده ها و فایل ها و به منظورایجاد یک هاب برای زیر ساخت وعملیات فناوری اطلاعات ضروری است . اتاق سرور باید به گونه ای طراحی شود که برای تمام اعضای تیم IT به اندازه کافی ایمن، جادار و کاربرپسند باشد.

مثال هایی از اتاق سرور
از دیتا سنترهای بزرگ جهان میتوان به شرکت های گوگل، آمازون، علی بابا، مایکروسافت، فیس بوک و… اشاره کرد. یکی از این اتاق های سرور مرکز داده “Kolos” (کولوس) است که در مرزهای نروژ ساخته شده است. این دیتاسنتر با آب و باد نیرودهی میشود جز یکی از کم مصرف ترین هاست و به آن مرکز داده پاک می گویند.
از جمله اقداماتی که جهت استاندارد سازی اتاق سرور و دیتاسنتر میتوان به موارد زیر اشاره نمود
- کفپوش اپوکسی آنتی استاتیک
- کف کاذب فولادی با روکش HPL
- سقف کاذب آکوستیک و ضد حریق
- درب ایمن مخصوص دیتاسنتر بصورت ضد حریق و عایق گرد و خاک و ضریب ایمنی بالا با خاصیت اتصال اکسس کنترل
- دیوار کاذب ضد حریق و عایق حرارت و رطوبت و گرد و خاک
- روشنایی با لوکس افقی و عمودی مناسب
- دستگاه کنترلر شرایط محیطی مانند دود دما و رطوبت و … و قابلیت کنترل بصورت ریموت
- سینی کابل یا لدر
- سیستم خنک کننده در صورت امکان استفاده از هواساز بصورت اینرو
- سیستم اعلام و اطفاء حریق با گاز FM200
- سیستم مانیتورینگ با استفاده از دوربین های مدار بسته
- اتاق UPS
- اتاق مانیتورینگ
- اتاق سرور
- اتاق برق
- تمامی اتاق های دیتاسنتر باید بصورت مجزا از یکدیگر احداث شوند
استانداردهای دیتاسنتر
دو استاندارد TIA942 و ANSI/BICSI-002 از مهم ترین مراجع بینالمللی هستند که میتوانند جهت طراحی و اجرای اصولی و استاندارد اتاق سرور و مراکز داده از آنها استفاده کرد. البته برای داشتن یک مرکز داده مناسب باید هر دو این استانداردها را با توجه به مباحث تخصصی هر یک استفاده کرد.
استانداردTIA942 بیشتربه مواردی همچون استاندارد فیزیکی وسیستمهای موجود دراتاق سرور میپردازد. استاندارد ANSI/BICSI-002 که در سال ۲۰۱۰ منتشر شد به اصول و قواعد کابل کشی و ترانکینگ در خصوص کابلهای مسی و فیبرنوری و میزان انرژی مورد نیاز برای اتاق و از این قبیل موارد اشاره می کند.

الزامات امنیتی دیتاسنتر
امنیت دیتا سنتر دارای الزاماتی است که باید رعایت گردد. البته باید در نظر داشت که یک سری از مسائل با توجه به کاربری آن و یا اهمیت و حساسیت اطلاعات (SDA) میتوان با شدت کم تر یا بیشتری از آن استفاده نمود. قبل از طراحی یک دیتا سنتر باید موارد زیر را بهصورت کامل استفاده نمایید:
- تهیه نقشه مهندسی ساختمان
- مسیر گذاری کف و سقف جهت کابل کشی برق و شبکه
- فاصله قرار گیری رکها از هم
الزامات امنیتی
- استقرار اتاق سرور.
- الزامات پیاده سازی اتاق سرور
- تقويت ساختار و مقاوم سازي.
- شیلدینگ و به کارگیری رنگ ضد حريق يا EPOXY.
- بکارگیری سيستم سرمایش مناسب.
- بکارگیری سيستم اعلان و اطفاي حريق.
- نصب درب مقاوم، ضدحريق و ضد سرقت.
- نصب و بکارگیری سيستم كنترل دسترسي.
- نصب دوربين هاي تحت شبکه جهت كنترل و نظارت.
- عدم استفاده از هرگونه درب شیشهای، پارتیشن و یا پنجره
- ثابت كردن رك ها و تجهیزات
- نصب يو پي اس مناسب
- اتصال تمام سیستمها، رکها و تجهیزات به سیستم ارت با حداکثر اهماژ Ω۲
- عدم قرارگیری تجهیزات غیر مرتبط در اتاق سرور نظیر: MDF وPBX
- كابل كشي و Wiring مناسب.
- نصب و بکارگیری سيستم روشنايي مناسب.
استقرار اتاق سرور

بهطور معمول اهمیت چندانی به محل و موقعیت اتاق سرور داده نمیشود و در اغلب موارد، بعد از تکمیل تمام اتاقها، اتاق باقی مانده که اغلب کوچک ، جای نا مناسب و در طبقات میباشد برای قرارگیری سرورها و تجهیزات انتخاب میگردد.
اتاق سرور با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه میتواند درپائین ترین طبقه ساختمان یا دربالاترین طبقه قرار داشته باشد، در صورت زلزله خیز بودن در پائین ترین طبقه و در صورت سیل خیز بودن در طبقات بالاتر باید مکان یابی گردد. بر اساس اصول پدافندی ، محل قرارگیری اتاق سرور باید در گوشه ساختمان و نه مرکزساختمان باشد.
الزامات پیاده سازی اتاق سرور
مقاوم سازی اتاق سرور
در صورتی که امکان جابجایی اتاق سرور و زیرساخت وجود نداشته باشد، میتوان اقدام به تقويت ساختار، مقاوم سازي و ضد زلزله سازي اتاق مربوطه کرد.
مراحل مقاوم سازی
- ديوارها تا رسيدن به سطح آجري تراشيده ميشود.
- سطوح با يك لايه سيماني پوشيده ميشود.
- لايهاي از ماده ضد آتش Fire Tard روي لايه سيماني كشيده ميشود.
- مسيرگذاري كف و سقف جهت عبور لولههاي اطفاي حريق، برق و شبكه انجام ميشود.
- پس از انجام مراحل فوق اقدام به آهن كشي و ستون گذاري ميشود.
- شبكههاي فلزي نصب شده و روي آن گچ كاري ميشود.
- پس از خشك شدن گچ لايه محافظتي و ضد آتش Epoxy پوشانده ميشود.
شیلدینگ و بکارگیری رنگ ضد حريق يا EPOXY
یکی از مواردی که قابل توجه است و باید رعایت گردد، مسئله آتش سوزی بوده، به همین جهت توصیه میشود به هیچ وجه از رنگ هاي پلاستيكي و پلي استري جهت رنگ دیوارهای اتاق سرور استفاده نگردد ، چرا که به دلیل شیمیایی بودن این محصولات،قابليت اشتعال بالايي دارند.درحال حاضر پوشش مناسب جهت اتاق سرور Epoxy مي باشد كه كليه سطوح داخلي ( كف ، سقف ، ديواره هاي جانبي ) را پوشش مي دهد.
داراي رنگ هاي متنوعي است و كاملا ضد حريق مي باشد که جهت پر كردن كليه درزها و ايجاد لايه حفاظتي بيروني ضد آتش ازEpoxy استفاده مي شود. Epoxy در رنگ هاي مختلف موجود بوده و براي گرفتن جواب مؤثر حتما بايد سطح زيرين كاملا خشك شده باشد.
سيستم تهويه و تخليه گردوخاك
با نشستن گردو خاك روي Chipset هاي مختلف بردهاي دستگاه ها و ايجاد لايه جانبي روي آن ها ، عمل خنك سازي آن ها با مشكل روبرو شده و خرابي زودرس را سبب مي شود از اين رو سيستم تهويه هوا در اتاق سرور نصب شده و مورد بهره برداري قرار مي گيرد.
سيستم اطفاي حريق
با توجه به محدوديت فضاي اتاق سرور جهت انتقال گاز مونواكسيد كربن به داخل اتاق، از لوله هاي حامل استفاده مي شود . محل قرار گرفتن نازل هاي نهايي بايد در مكان هايي نزديك به محل استقرار سرورها و تجهيزات برقي تعبيه شود. مخزن هاي گاز درمكاني خارج اتاق سرورقرار مي گيرد و اين مخزن ها به لوله هاي تعبيه شده داخلي مرتبط خواهند شد . درمكان هاي مختلف اتاق سرور نظير داخل ركها ، تجهيزات برقي داخلي و … سنسورهاي تشخيص حريق نصب مي شود.
دمای اتاق سرور
استاندارد مورد توافق اکثر تولیدکنندگان در صنعت کامپیوتر این است که تجهیزات IT نباید به هیچ عنوان در دمای بالاتر از ۳۰ درجه سانتیگراد کار کنند . به این نکته باید توجه داشت که درجه دما در هر جای مرکز داده یکسان نمیباشد،بنابراین پیشنهاد میشود در فواصل ۸ متری در راه روها از سنسورهای درجه دما استفاده نمود، پیشنهاد میکنیم در سیستم مانیتورینگ محدوده مجاز درجه دما را حداقل ۱۷ درجه سانتیگراد و حداکثر ۲۷ درجه سانتی گراد تنظیم کنید.
پشم سنگ
مهمترین ویژگی پشم سنگ، مقاومت زیاد آن در برابر آتش میباشد.پشم سنگ نمیسوزد، بنابراین میتوان آن را به عنوان مادهای محافظ در برابر آتشسوزی استفاده کرد. عایق پشم سنگ برای رشد آفت، قارچ، باکتری و حشرات موذی محیط نامناسبی میباشد.
درب ضد حریق اتاق سرور
درب ضد حریق اتاق سرور مطابق با استاندارد TIA-942 این دربها زمانی که در اتاق سرور یا مرکز داده مورد استفاده قرار میگیرند . کلیه درهای داخلی و ورود و خروج مجهز به سیستم Master Key در قفلهای مکانیکی باشند .
کلیه درها باید کاملاً هوابند بوده و مقاوم در برابر نفوذ آب باشند . دربهای ورودی اصلی و خروجی های اضطراری می باید از جنس استیل دو جداره با فوم عایق حرارتی بوده ومطابق استاندارد ضدحریق ۶۰S باشند.
درهای خروج اضطراری ودرهای راه روهای متنهی به خروج اضطراری میبایست مجهزبه درهای ضدحریق با کلاس متناظر با کلاس دیوارها بوده و مجهز به پنیک بار خروج اضطراری و آرام بند ضد حریق متناظر با استاندارد EN باشند.
سقف کاذب ضد حریق
سقف کاذب اتاق سرور و مراکز داده مطابق با استاندارد TIA-942 با توجه به لزوم لوله کشی جهت سیستمهای اعلام و اطفاء حریق و لولههای گالوانیزه جهت عبور کابلهای سیستم روشنایی، دوربینهای مداربسته و نصب روشنایی، لازم است که مرکز داده یا اتاق سرور مورد نظر دارای سقف کاذب باشد.به این منظور میبایست در ارتفاعی مناسب پایینتر از سقف اصلی، سقف کاذب اجرا گردد.

خدمات IT را با هوشمندنت تجربه کنیدوبا خیال راحت صفرتا صد سیستم کاری خودرابا ارزانترین قیمت راه اندازی کنیدجهت اطلاعاتی کامل تر از خدمات و مشاوره رایگان برای خریدی مطمن با هوشمندنت در تماس باشید