
RAM رم چیست وچند نوع حافظه رم داریم؟
RAM چیست؟
حافظه رم قطعهای برای نگهداری موقت دادههای در حال پردازش است. بدلیل اینکه اکثر پردازش هایی که در کامپیوتر شما انجام میشود از دادههای موقت استفاده میکند، بنابراین حافظه رم نقشی حیاتی در بازدهی سیستم شما دارد. RAM مخفف سه کلمه Random Access Memory به معنی حافظه با دسترسی تصادفی است.
رم RAM در کامپیوتر، اطلاعات را به صورت موقت ذخیره میکنند که این کار باعث بهبود کارایی سیستم میشود به عبارتی اطلاعات را برای cpu نگهداری میکنند البته CPUها نیز دارای RAM هستند. ساختار حافظه های DRAM که در شکل زیر تقسیم بندی آنها را مشاهده مینمایید، از یک خازن و یک ترانزیستور برای نگهداری هر بیت استفاده میشود. یعنی اگر رم شما ۱ گیگابایت فضا داشته باشد، یک میلیارد خازن و یک میلیارد ترانزیستور در ساختار اون استفاده شده اند.

SD RAM – DDR SD RAM – DDR2 SD RAM – DDR3 SD RAM

SD RAM

DDR SD RAM

DDR2 SD RAM

DDR3 SD RAM
حافظه هاي رايانه(کاپیوتر) به دو دسته ی كلي تقسيم مي شوند :
حافظه ی اصلي (اوليه – درونی): اين نوع حافظه ها در داخل رايانه قرار دارند و براي اجراي برنامه به طور مستقيم به وسيله ی پردازنده مورد استفاده قرار مي گيرند.
حافظه ی جانبي (ثانويه – خارجی): اين نوع حافظه ها براي نگهداري داده ها و اطلاعات پروندهه ا براي مدت زمان طولاني به كار ميروند و در خارج از رايانه قرار مي گيرند تا از طريق ماژولهاي ورودي/ خروجي براي پردازنده قابل دسترس باشند.
تفاوت حافظه های اصلی و جانبی
- حافظه های اصلی برای پردازش سیستم ضروری هستند ولی حافظههای جانبی در پردازش سیستم نقشی ندارند.
- حافظههای اصلی توسط سیستم مدیریت میشوند ولی حافظههای جانبی توسط کاربر مدیریت میشوند.
- دادهها در حافظههای اصلی موقت و برای امر پردازش استفاده می شوند ولی در حافظه جانبی بصورت بلند مدت ذخیره می شوند و فقط در صورت نیاز برای پردازش خوانده میشوند.
چرا از رم استفاده میکنیم؟
دلیل اصلی تفاوت خیلی خیلی زیاد سرعت پردازنده و حافظه جانبی (هارد دیسک یا SSD) است که در خرید کامپیوتر باید به آنها توجه کرد. به دلیل نوع ساختار این دو حافظه (که البته در SSD شرایط خیلی بهتره) سرعت جابجایی اطلاعات در این قطعات فوق العاده پایینتر از پردازنده است. بنابراین اگر پردازنده بدون واسطه (بدون ram و cache) از حافظه جانبی استفاده کند، شاهد تاخیر خیلی زیادی خواهیم بود.

انواع رم(RAM)
رم ها دونوع دارند
از لحاظ تکنولوژی ساخت:
حافظه ی پويا ( Dynamic RAM(DRAM
حافظه ی ايستا (Static RAM(SRAM
حافظه رم استاتیک (Static RAM(SRAM
این نوع حافظه که عموما به عنوان کش در پردازندهها بکار میرود از ۴ یا ۶ عدد ترانزیستور برای نگهداری هر بیت استفاده میکند. این خازنها به صورتی کنار هم قرار میگیرند که تشکیل یک FLIP-FLOP را میدهند و امکان ذخیره اطلاعات را فراهم میکنند. فناوري حافظه هاي ايستا مانند حافظه هاي پويا مبتنی بر شارژ و دشارژ خازن نيست يكي از ويژگي هاي مهم اين گيتهاي منطقي، نگهداري داده ها بدون نياز به تازه سازي آن هاست و مادامي كه جريان الكتريكي حافظه تأمين شود، داده ها در حافظه نگهداري مي شوند.
بنابراين تفاوت حافظه هاي پويا و ايستا در ساختار فيزيكي آنهاست. این حافظهها سرعت خیلی بالایی دارند ولی هزینه ساخت آنها خیلی بیشتر از حافظههای داینامیک است همچنین این حافظهها فضای بیشتری نسبت به حافظه های داینامیک اشغال میکنند. هزینه ساخت بالا و اشغال فضای بیشتر نسبت به حافظه داینامیک دو دلیل استفاده نکردن حافظه استاتیک به جای حافظه داینامیک است.
حافظه رم داینامیک ( Dynamic RAM(DRAM
فناوري حافظه هاي پويا به اين صورت است كه از ميليون ها ترانزيستور و خازن در كنار هم ساخته ميشوند هر سلول حافظه ی پويا از يك ترانزيستور و يك خازن تشكيل شده است .خازن داده ي بيت، يعني مقدار صفر يا يك را نگهداري ميكند و ترانزيستور به عنوان يك سوئيچ عمل مي كند.
در واقع ترانزيستورهاي موجود در هر بيت از حافظه ی پويا به مدار كنترل روي تراشه ی حافظه اجازه ی خواندن و نوشتن (تغيير حالت) خازن را ميدهد. . خازن را مي توانيد مثل سطلي در نظر بگيريد كه الكترون ها در آن ذخيره ميشوند. براي ذخيره كردن مقدار يك در سلول هاي حافظه، اين سطل پر از الكترون ميشود و براي مقدار صفر، خالي از الكترون ميشود.
مشكل خازن ها
مشکل خازن ها براي اين فناوري، گرايش به از دست دادن مقدار الكترونهاي موجود در آن است و پس از مدت زماني خالي از الكترون خواهند شد. بنابراين حافظه هاي پويا به طور مداوم بايد در حال تازه سازي داده هاي خود باشند، در غير اين صورت داده هاي خود را از دست مي دهند.
نسل اول این حافظه ها SDR ها بودند که مخفف Single Data Rate بودند. در این حافظهها در هر کلاک پالس یک بیت انتقال مییافت. در سال ۲۰۰۰ تکنولوژی DDR معرفی شد که در هر کلاک پالس میتوانست دو بیت منتقل کند. در شکل زیر تفاوت این دو تکنولوژی را مشاهده مینمایید.

در حال حاضر برای تکنولوژی DDR تا DDR4 معرفی شده است و هر کدام در مقایسه با نسل قبلی بهبود پیدا کردهاند. در حالت کلی میتوان گفت هر نسل DDR در مقایسه با نسل قبلی سرعت بیشتری دارد، برق کمتری مصرف میکند و زمان تاخیر را کمتر کرده است. عامل محدود کنندهای که بر سر راه کاربر وجود دارد، این است که نمیتوان از هر نسل از این حافظهها روی کامپیوتر طراحی شده برای نسل قبلی استفاده کرد. زیرا استانداردهای DDR در تعداد پینهای اتصال و فاصلهی بین شکاف وسط ماژول با هم تفاوت دارند.
مثال
در مدل DIMM رم DDR3 شاهد ۲۰۴ پین بودیم و حالا تعداد پینها در رم های DDR4 دسکتاپی به ۲۸۸ عدد رسیدهاست. بنابراین برای کامپیوتری که برای استفاده از رم DDR3 طراحی شده، نمیتوانید رمهای DDR4 را به خدمت بگیرید.

از لحاظ ظاهری
به صورت کلی تفاوت اساسی در ظاهر رمهای DDR برای PC در محل شکاف بین پین ها است این ویژگی باعث میشود هیچ کدام از رم ها در شکاف رم متفاوت قرار نگیرد و همچنین رم در شکاف مرتبط با خود به درستی نصب شود. این نکته را باید بدانید که پردازنده و مادربردی که هنگام خرید کامپیوتر تهیه میکنید می بایست حتما با نوع رم شما مطابقت داشته باشد

نوع دیگری از حافظه رم به نام SO-DIMM مخفف Small Outline DIMM است مخصوص لپتاپها و کامپیوترهای ALL-in-One ساخته شده است. این ماژولها مانند ماژولهای اصلی هستند و فقط سایز کوچکتری دارند

امیدوارم توانسته باشیم توسط این پیج شما را به جواب سوالات خود برسانیم . درصورت سوالات بیشتر و وجود ابهام با ما تماس حاصل فرمایید http://hoshmandnet.com/contact-information/
Pingback:Core I7-Core I5-Core I3 - هوشمند نت Core I7-Core I5-Core I3
Pingback:تفاوت بین RAM و CPU در چیست ؟ - هوشمند نت تفاوت بین RAM و CPU در چیست ؟