
تفاوت مادربرد گیمینگ با مادربرد معمولی
مادربردهای گیمینگ و تفاوت آنها با مدلهای معمولی
بیشتر تولید کنندگان مادربرد، برای کاربران گیمر خود مادربرد هایی که مناسب گیمینگ هستند را ارائه می دهند. سوالاتی که در این زمینه پیش می آید این است که تفاوت مادربرد گیمینگ با مادربرد های معمولی در چیست؟ آیا مادربرد گیمینگ ارزش هزینه کردن دارد؟ آیا مادربرد های گیمینگ برای همه ی گیمرها لازم هستند؟ ما در این مطلب به سوالاتی که امکان دارد برای شما نیز در این زمینه پیش بیاید پاسخ می دهیم.
مادربرد جزو اجزای مهمی است که کاربران باید در هنگام خرید کامپوتر نسبت به نوع و مدل آن دقت کنند.اهمیت مادربرد از آن جایی شروع شد که سایر قطعات کامپیوتر را با توجه به سازگاری با مدل مادربرد باید انتخاب می شدند؛ به عنوان مثال پردازنده و رم باید قبل از خرید با توجه به نوع مادربرد تطبیق داده شوند.
تنوع در تولید مادربرد ها به گونه ای است نه تنها در مدل ها بلکه در نوع چیپست ها نیز متنوع شده اند.
این تنوع به خاطر این است که شرکت های تولید کننده تراشه، پردازده هایی با سوکت های متنوع تولید می کنند در نتیجه باید چیپست های مادربرد ها نیز با سوکت پردازنده سازگاری داشته باشند.
طراحی زیبا
در نگاه نخست اولین تفاوت مادربردهای گیمینگ با مدل های معمولی، حتی از همان سازنده را می توان در زیبایی چشم نواز و چیدمان زیبای قطعات و رنگبندی جذاب شان متوجه شد. گیمرها غالباً افرادی هستند که با دید گسترده تری هر چیزی را می ببیند و از این رو زیبایی بخش جدایی ناپذیر محصولات مخصوص خوره های گیمینگ است.
اما این تفاوت ها مطمئناً فقط به ظاهر و زیبایی محدود نمی شود و باید قابلیت ها و امکانات ویژه ای نیز داشته باشند.
با نگاهی کوتاه بر یک مادربرد گیمینگ احتمالاً اولین چیزی که خود نمایی می کند؛ طراحی حرارت گیر چیپ ست است که اغلب، برندهای خاصی را یدک می کشند و طراحی زیبایی دارند.
سازندگان مادربرد معمولاً حرارت گیرهای بزرگی را با طرح های خاصی بکار می گیرند تا افزون بر توانایی خنک سازی بیشتر، زیبایی چشم نوازی نیز داشته باشد.
قابلیت ها و امکانات
تفاوت مادربرد گیمینگ با مادربردهای معمولی فقط محدود به طراحی زیبا آن نمی شود؛ بلکه در قابلیت ها و امکانات نیز متفاوت است. مسلما گیمر ها به دنبال مادربردهایی هستند که قابلیت های بیشتری را به آن ارائه دهد.
حرارت گیر
اولین نکته ای که گیمر ها به آن توجه می کنند حرارت گیری و سیستم خنک کننده است که در مادربرد به کار گرفته شده است. برای خنک سازی در مادربرد های گیمینگ بر روی ماژول های رگولاتور ولتاژ (VRM) حرارت گیر وجود دارد.معمولا گیمر ها چون از سیستم خود استفاده زیادی می کنند به حرارت گیر قوی احتیاج دارند تا توانایی بالایی در جهت خنک سازی مادربرد داشته باشد.
زمانی که حرارت گیر بر روی ماژول های رگولاتور ولتاژ باشد امر خنک سازی توسط فن های کیس بهتر و با ثبات بیشتری انجام می شود. البته این حالت فقط مختص به مادربرد گیمینگ نمی شود اما همه مادربرد های معمولی از این امکان برخوردار نیستند.
کارت صدا
ارتباط گیمر با بازی ها از دو جنبه بصری و شنیداری در کنار تعامل های فیزیکی صورت می گیرد که نقش مادربرد در بخش بصری تقریباً ناچیز است و به خود بازی، کارت گرافیک و نمایشگر بر می گردد.
اما آیا یک دنیای واقعی صرفاً از طریق بینایی و بدور از هر حس دیگری قابل لمس است؟ مطمئناً خود پاسخ را بخوبی می دانید. صدا را می توان به اندازه تصویر در یک بازی مهم دانست و تاثیر و ارتباط آن با گیمر بسیار عمیق است
بسیاری کیفیت خوب صدا را تنها در بلندگو و یا هدست باکیفیت می دانند
اما باید گفت که این باور اشتباه است. در دنیای ما و بصورت طبیعی می توان این مسئله را درک کرد که گوش نوازی هر صدا افزون بر محتوای آن، به کیفیت منبع صدا نیز بر می گردد. صدا تنها به ارتعاش درآمدن هوا توسط بلندگوها نیست و صفات و مشخصه های متعددی دارد که نقش هر یک از آنها بر کیفیت آن انکار ناپذیر است.
اکنون ما شاهد تراشه هایی با نسبت سیگنال به نویز بالا هستیم، مدار صدا ایزوله شده، خازن های مخصوص صدا استفاده می شوند و تقویت کننده های هدفون به نیازی ضروری برای مادربرد های رده بالای امروزی مبدل شده اند.
سازندگان مادربرد فقط به تراشه های صدا اکتفا نمی کنند و هر یک سیستم صوتی مختص به خود را دارند
که از اجزای دیگری نیز تشکیل شده اند که آنها نیز تاثیر انکار ناپذیری بر کیفیت صدای خروجی دارند. تراشه Realtek® ALC1150 دارای SNR یا ضریب صدا به نویز ۱۱۵ دسیبل می باشد و از قدرت، کیفیت و وضوح صدای بسیار بالایی برخوردار است.
برخی از این راهکار های صوتی از پردازنده مرکزی سیستم برای پردازش صدا استفاده نمی کنند و خود دارای پردازنده مستقل هستند.
مطمئناً برخی گیمرها از هدست و یا هدفون برای گیمینگ استفاده می کنند که اهمیت قدرت و کیفیت صدا را دو چندان می کند.
با این حال بخوبی می دانیم که صدای منابع صوتی به تنهایی توان کافی برای ارائه صدایی قوی و باکیفیت را برای هدست ها و هدفون های باکیفیت ندارند. از این رو شاهد بکارگیری تقویت کننده های مستقل هدفون هستیم که غالباً قیمت بالایی دارند.
سازندگان مادربرد به منظور رفع این مشکل بر روی مادربردهای گیمینگ غالباً آمپلی فایرهای مخصوصی برای هدفون تعبیه می کنند که کیفیت و قدرت صدا را چند برابر می کند.ین آمپلی فایرها نه تنها برای هدفون، بلکه برای اسپیکرهای معمولی هم مفید هستند، چرا که صدای قوی تری را در خروجی ارائه می دهند.
اما امکانات سیستم صدای مادربردهای گیمینگ به همین جا ختم نمی شود و قابلیت های نرم افزاری نیز دارند که به خلق یک تجربه بهتر کمک می کند. همچنین تراشه آمپی فایر برخی مادربردها را می توان با نمونه های قدرتمندتر و متناسب با هدفون گیمر تعویض کرد.
کارت شبکه
مطئمناً می دانید که برای گیمینگ آنلاین و یا تماشای ویدئو باکیفیت، به ارتباط اینترنتی پرسرعتی نیاز است. با این حال ارتباط مناسب با اینترنت تنها به کیفیت و پهنای باند سرویس اینترنت بر نمی گردد.
غیر از پهنای باند، ارتباط اینترنتی دارای مشخصه دیگری به نام Latency یا تاخیر است که به وضوح در مواقعی که ترافیک زیادی از سیستم شما در حال تبادل است خود را نشان می هد.برای نمونه در حال تماشای یک ویدئو با کیفیت هستید اما به رغم پهنای باند مناسب ارتباط اینترنتی، با لگ زدن یا وقفه در نمایش ویدئو مواجه می شوید، یا در گیمینگ آنلاین تاخیر در ارتباط حسابی کلافته تان می کند، اما اگر مشکل از ارتباط اینترنت نیست پس از کجا ناشی می شود؟
اگر ساده بگوییم بسیاری از تراشه های کنترلر شبکه که وظیفه مدیریت ارتباط با شبکه محلی یا LAN را برعهده دارند؛ در مواجه با حجم زیادی ترافیک به دلیل قدرت پایین دچار اختلال در مدیریت بسته های داده می شوند که به وقفه های هرچند ناچیز اما موثری می انجامد. این مشکل بیشتر با تراشه های ارزان قیمت که بیشترین رواج را هم دارند مشاهده می شود.
درست است که تقربیاً تمامی درگاه های شبکه مادربردهای امروزی پهنای باند برابری دارند اما توانایی آنها به هیچ عنوان در یک سطح نیست.
البته این ضعف ها در وبگردی معمولی نمایان نمی شود اما در بارگذاری ویدئوها و فایل های حجیم و یا گیمینگ آنلاین بخوبی محسوس است.
بصورت کلی تراشه های کنترلر شبکه توسط سه کمپانی Realtek، اینتل و کوالکام تولید می شوند که از نظر کیفیت و قیمت تراشه های Realtek در پایین ترین سطح قرار می گیرند.
همین قیمت پایین به عاملی برای بکارگیری گستره تراشه های Realtek تبدیل شده است و اغلب مادربردها؛ مبتنی بر همین تراشه ها هستند. در جایگاه بعدی، تراشه های اینتل قرار می گیرند که کارایی و کیفیت به مراتب بهتری دارند اما بدلیل قیمت بالا، صرفاً در محصولات رده متوسط به بالا استفاده می شوند.
رم
معمولا مادربرد های گیمینگ قابلیت پشتیبانی از قطعات قدرت مند را دارند. یکی از قطعاتی که برای گیمرها حتما باید قدرتمند باشد رم است. معمولا مادربرد های گیمینگ قابلیت پشتیبانی از رم های با فرکانس بالا را دارند. که این نیز یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد مادربرد های گیمینگ است.
کارت گرافیک
کارت گرافیک برای گیمرها همانند قلب برای انسان ها است و جزو قطعات مهم در هر سسیستم گیمینگ است. مادربرد های گیمینگ دارای دو یا چند شکاف توسعه کارت گرافیک هستند.
یکی دیگر از ویژگی هایی که مادربرد های گیمینگ دارند برخورداری از فناوری SLI یا Cross Fire است. فناوری SLI در واقع این امکان را می دهند که دو کارت گرافیک یا بیشتر را به یکدیگر وصل کرد و از مجموع قدرت پردازشی آنها استفاده کرد. فناوری کراس فایر یا Cross Fire این امکان را به ما می دهد تا چندین کارت گرافیک در یک خانواده را با یک دیگر سازگار سازند، سپس به یک دیگر وصل شوند و از قدرت پردازشی همه آن ها به صورت یک خروجی واحد بهره ببرد.
تفاوت این دو فناوری در این است که:
فناوری SLI برای کارت گرافیک انویدیا وغالباً برای برد های گران قیمت تر و رده بالا محدود می شود و فناوری Cross Fire برای کارت گرافیک های AMD در نظر گرفته شده است.
از دیگر تفاوت های آن می توان به نحوه ی چیدمان استاندارد و بهینه فناوری SLI به منظور نصب آسان اشاره کرد، البته مادربردهای معمولی از یکی از این دو فناوری پشتیبانی می کنند در حالی که اکثر مادربردهای گیمینگ با هر دو فناوری سازگارند.
نتیجه گیری نهایی :
در پایان امیدواریم این مقاله نیز همانند سایر مقالات وب سایت تک یک برای شما مفید بوده باشد و تا حدی به شما در زمینه انتخاب مادربرد گیمینگ کمک کرده باشد. البته به این موضوع توجه داشته باشید که مادربرد باید متناسب با سایر قطعات سیستم شما باشد، بهتر است با توجه به شرایط اقتصادی مدلی را انتخاب کنید که امکان ارتقا داشته باشد. اگر شما گیمر هستید باید مادربرد را متناسب با سایر قطعات سیستم تان انتخاب کنید. به عنوان مثال کارت گرافیک تان را متناسب با بازی هایتان در نظر بگیرید.
در مورد هزینه نیز حتما متوجه شدید که با توجه به امکاناتی که مادربرد های گیمینگ دارند هزینه بیشتری را باید صرف کنید.اما امکانات و ویژگی هایی که برای شما نام بردیم ارزش هزینه کردن را دارد. البته در این میان تولید کنندگانی وجود دارند که مادربردهای گیمینگ ارزان قیمتی را تولید می کنند که با بررسی قیمت و ویژگی آن ها متوجه خواهید شد تفاوت چندانی با نمونه معمولی ندارند.
و در آخر شما با در نظر گرفتن امکانات، کارایی و نوع استفاده شخصی، تصمیم نهایی با شماست.