
انواع سیستمهای مدیریت محتوا
انواع سیستمهای مدیریت محتوا
به چند صورت کلی میتوان از یک CMS , برای راهاندازی یک کانال دیجیتالی (غالباً یک وبسایت) استفاده کرد. در این بخش به شما چند مورد از انواع سیستمهای مدیریت محتوا را معرفی می کنیم:
– سیستم مدیریت محتوا مدیریت شده (عمومی)
سیستم مدیریت محتوای مدیریت شده یا Managed CMS در حقیقت یک سرویس اینترنتی است که به صورت پیشفرض و در قالب یک نرمافزار از پیش آماده شده عرضه میشود. در این نوع سرویسها همه موارد فنی توسط سرویسدهندهای که آن را ارائه میکند مدیریت شده و آماده شده است. از برترین مثالها در این مورد میتوان به WordPress ، Weebly ، Wix ، Joomla , Drupalو … اشاره کرد.

وردپرس
WordPress در ابتدا فعالیت خود را به عنوان وبلاگ ساز آغاز کرد و به مرور فعالیت خود را گسترش داد. تا جایی که امروز به عنوان محبوبترین CMS موجود شناخته شده و سهم ۴۰ درصدی را به خود اختصاص داده است.
وردپرس برای وب سایتها و وبلاگهای شخصی، شرکتها و کسانی که دانش فنی کمی دارند و تمایلی هم به یادگیری مهارتهای برنامه نویسی ندارند مناسب است . ورد پرس دارای بیشترین تم ها و افزونه های رایگان در بین سیستم های مدیریت محتوا می باشد.
بعضی ازویژگیهای وردپرس
- سرعت بالای نصب و راهاندازی
- حجم کم
- رایگان بودن
- داشتن افزونههای متعدد
- سازگاری و بهینه بودن برای موتورهای جستوجو
- کاربری آسان

جوملا
CMS جوملا رقیبی قدرتمند برای وردپرس است که در سال ۲۰۰۱ معرفی شد. این سیستم هم برای وب سایتهای محتوامحور و هم برای سایتهای بزرگ و فروشگاهی مناسب است. جوملا برخلاف وردپرس هیچوقت نرم افزار وبلاگ نویسی نبوده است ، اما برای وبلاگ قابل استفاده می باشد. زمان نصب جوملا طولانی تر از وردپرس می باشد و استفاده از آن برای افراد مبتدی سخت می باشد.
بعضی از ویژگیهای جوملا
- سرعت بالای نصب و راهاندازی
- رایگان بودن
- داشتن بیش از ۶۰۰۰ افزونه

دروپال
این سیستم کاربران کمتری دارد اما توانسته است توجه طراحان حرفهای را به خود جلب کند. میگوییم طراحان حرفهای چون قالبهای آماده آن کم هستند. توسعه دادن قالب جدید نیزکاری تخصصی است ونیاز به مهارتهای برنامهنویسی دارد. این سیستم برای طراحی وایجاد پرتالهای خبری ، شرکتهای بزرگ و … کاربرد دارد.
بعضی از ویژگی های دروپال
- انجمن پشتیبانی قدرتمند متشکل از کانالهای IRC و حتی پشتیبانی زنده
- وجود بیش از ۶۰۰۰ افزونه که این سامانه را تا حد زیادی قابل توسعه کرده است.
- استفاده از این سامانه توسط شرکت های بزرگ که خود گواه قدرت این سامانه است.

– سیستم مدیریت محتوا میزبانی شده (اختصاصی)
نوع دوم از سیاماسها پلتفرمهای اختصاصی یک برند یا سازمان حرفهای برای راهاندازی یک وبسایت است. به این نوع سیستمها، سامانههای نرمافزاری مستقل گفته میشود. اگرچه این نوع CMS ها به نسبت CMS های آماده کاربرد کمتری دارند، اما صرفاً توسط افراد حرفهای مورد استفاده قرار گرفته و در آنها خبری از آن اندک محدودیتهای ذکر شده نیست.
با اینکه در سیاماسهای عمومی هم دست شما تا حد خیلی زیادی برای انجام کارهای متفاوت و اعمال تغییرات گوناگون باز است، اما در سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی به طور کل این بحث وجود ندارد و شما میتوانید تمام بخشهای مختلف آن را تغییر دهید. در کنار مزایای ذکر شده برای سیاماسهای اختصاصی، معایبی نیز وجود دارند. امنیت، بروزرسانی و ارتقاء این سامانهها کاملاً به عهده شماست و با آمدن نسل جدید فناوریهای وب، کار شما برای اعمال آن روی پلتفرم خود سختتر میشود. اما در CMS های عمومی این بروزرسانیها به صورت خودکار توسط شرکت سازنده اعمال میشوند.
– سیستم مدیریت محتوا سنتی(traditional cms)
سیستم مدیریت محتوای سنتی یا Traditional CMS که نام دیگر آن ابزار مدیریت محتوای تحت وب ( Web Content Management ) نیز میباشد،نوع اولیه سامانههای مدیریت محتوا است که در آن، ارتباط تنگاتنگی بین بحث ویرایش ( برای ویراستاران ) و بحث توسعه ( برای توسعهدهندگان ) وجود دارد.
در این سی ام اسها ویراستاران معمولاً دسترسی کاملی به آیتمهای ویرایش ومدیریت یک مطلب ازجمله تغییر عنوان ،URL ، دسته بندیها ، درج فایلهای چندرسانهای و مسائل مشابه دارند اما به بخش مدیریتی مرکزی و تنظیمات سایت به ویژه کدهای قالب دسترسی ندارند . اما توسعه دهندگان ( کدنویسها و طراحان ) به جز بخش محتوا به بخشهای مدیریتی و فنی نیز دسترسی دارند.
نکته
این CMS ها به خاطراینکه دولایه مجزا دارند با اصطلاح coupled CMS نیز شناخته میشوند.اما نکته اینجا است که کل ماهیت یک سایت دراین نوع سیاماسها به همین دوبخش خلاصه میشود . این یعنی تمام بخشهای ظاهری سایت به صورت یکپارچه و متصل به هم نمایش داده میشوند.

– سیستم مدیریت محتواهدلس (Headless CMS)
در مبحث طراحی وب اصطلاحاتی با نام بکاند (Back-end) و فرانتاند (Front-end) وجود دارد. این دو اصطلاح در حقیقت دو لایه تفکیک شده از یک وبسایت هستند.
لایه Back-end قسمت پردازش فرآیندها و بخش پنهان است از نگاه تخصصیتر باید گفت که Back-end روی زبانهای برنامهنویسی کامپایل شده و زبانهای اصلی برنامهنویسی مثل C# ، Java و یا PHP طراحی میشود
لایه Front-end بخش یا الگوی نمایش داده شده برای کاربران را شامل میشود. Front-end صرفاً روی زبانهای تحت وب مثل CSS ، HTML یا جاوا اسکریپت و کتابخانههای معروف آن مثل Jquery و یا استانداردهای دیگری همچون AJAX متمرکز است.
اگر بخواهیم این دو مورد را در یک مثال ساده توضیح دهیم میتوانیم یک دستگاه خودپرداز (ATM) را نام ببریم. این دستگاه از دو بخش کلی ساخته شده است. بخش مخزن پول و فرآیندهای پردازشی در واقع همان Back-end میباشد و رابط کاربری دستگاه برای مخاطبین (شامل دکمهها، صفحه نمایش و مکانیزم دریافت پول) بخش Front-end است.
در Headless CMS این دو لایه مجزا هستند و توسعهدهندگان میتوانند به صورت جداگانه روی هر بخش فعالیت کنند.این قابلیت به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا تغییرات خیلی بیشتری در بخشهای مختلف یک وبسایت اعمال کنند بدون اینکه نگران تأثیرپذیری این تغییرات در بخشهای دیگر باشند.
درواقع ایده اصلی استفاده از یک Headless CMS جدا کردن محتوا و ارائه کردن آن در لایههای جداگانه است. در این نوع CMS لایه نمایشداده شده به کلاینت (طرح قالب و چارچوب) به عنوان سر (Head) و محتوا به عنوان بدنه (Body) علامتگذاری میشوند.در یک CMS نوع Headless محتوا تحت هر شرایطی یکسان باقی میماند.

– سیستم مدیریت محتواترکیبی (Hybrid CMS)
شرکتهای ارائهدهنده سیاماسهای سنتی برای رقابت با سی ام اس های هدلس در پی چارهای بودند که نتیجه تلاش این شرکتها اضافه شدن محتوای تحت وب با کمک API ها بود. به دنبال این اقدام CMS جدیدی به نام decoupled CMS یا Hybrid CMS (سیاماس ترکیبی) خلق شد.
یک Hybrid CMS این قابلیت را دارد که لایه هد (Head) را به صورت یک گزینه آپشنال در اختیار توسعهدهندگان قرار دهد تا آنها بتوانند یک وبسایت استاندارد ساخته و در عین حال خروجی دلخواه خود را در پلتفرمهای گوناگون با تغییرات دلخواهشان بسازند.مزیت فوقالعادهی این سیستمها پشتیبانی از طیف وسیعی از زبانهای برنامهنویسی است.

خدمات IT را با هوشمندنت تجربه کنیدوبا خیال راحت صفرتا صد سیستم کاری خودرابا ارزانترین قیمت راه اندازی کنیدجهت اطلاعاتی کامل تر از خدمات و مشاوره رایگان برای خریدی مطمئن با هوشمندنت در تماس باشید