
آموزش نصب و راه اندازی DHCP Server
DHCP مخفف Dynamic Host Configuration Protocol است و یکی دیگر از پروتکل های شبکه است که سرور را فعال می کند تا به طور خودکار به کلاینت ها و دستگاه هایی(مانند پرینتر ، کارتخوان و …) که در رنج آی پی مشخص شده برای کانفیگ شبکه است ، آی پی اختصاص دهد.
پیش نیاز نصب DHCP در ویندوز
- یوزر شما باید Administrator باشد
- ویندوز سرور را آپدیت کنید و آخرین بروزرسانی انجام شده باشد.
- فایروال ویندوز سرور غیر فعال باشد
- ویندوز سرور دارای آی پی استاتیک باشد.
۱ – Server Manager را در ویندوز باز کنید و بروی Add roles and features کلیک کنید.

۲- در این قسمت Role and Feature Wizard بروی Next کلیک کنید.

۳- در این قسمت هم Next بزنید

۴- سروری که تصمیم به نصب DHCP دارید را انتخاب و بروی دکمه Next کلیک کنید.

۵- در کادر نمایش داده شده DHCP را انتخاب کنید ، در صورت انتخاب آن پنجره ای مقابل عکس بالا نمایش داده می شود ، شما در این قسمت Add Features را انتخاب می کنید

۶-Role مختص به DHCP جهت نصب درServer Manager قابل دسترس است. در تصویرزیر این Role مشخص شده است.

۷- در پروسه نصب اولین Tab مربوط به Network Connection Bindings است که در تصویر زیرمشخص شده است.

۸- باید کارت های شبکه ای را مشخص کنید که DHCP قرار است از طریق این کارت های شبکه به کلاینت هاIP Address اختصاص دهد.بعد از مشخص شدن کارت شبکه مورد نظر گزینه Next را انتخاب کنید
توجه کنید
قبل از نصب سرویس DHCP باید بر روی این کامپیوتر IP Address به صورت Static تعریف گردد. اگر چندین کارت شبکه بر روی این کامپیوتر وجود داشته باشد در حین پروسه نصب این کارت های شبکه را به همراه IP Address ست شده بر روی آنها نمایش می دهد که باید مشخص کنید که DHCP از کدام یک از این کارت های شبکه به درخواست های کلاینت گوش دهد و به آنها سرویس دهی کند. بعد از مشخص شدن کارت شبکه مورد نظر گزینه Next را انتخاب تا تصویرزیر نمایش داده شود.

۹- در دومین Tab در قسمت Parent Domain باید نام Domain را مشخص کنید.بعد از تکمیل اطلاعات لازم گزینه Next را بزنید
نکته
در قسمت Preferred Server Address باید IP DNS Server های که قرار است بر روی کلاینت ها تنظیم شود را وارد و با استفاده از گزینه Validate باید IP Address مربوط به DNS سرور دوم را مشخص کرد.

۱۰- در این بخش باید کلاینت هایی که نیاز به Wins Server دارند IP Address مربوط بهWins سرور را معرفی کنید تاIP مربوط به Wins سرور توسط DHCP به آنها داده شود. در صورت لزوم گزینه دوم و در صورت عدم نیاز به Wins سرور باید گزینه اول را انتخاب کرد. در ادامه گزینه Next را بزنید

۱۱- این بخش مهم ترین قسمت می باشد که باید Scope را مشخص کنید.
در تعیین کردن Scope یک سری نکات وجود دارد که به شرح زیر می باشد:
در ساختارهرشبکه ای یک سری از کامپیوترهای Critical نیاز است که Static IP دراختیار داشته باشد که نمونه این کامپیوترها DNS سرور و DC است ، به این دلیل که درکامپیوترکلاینت آدرس DNS را به طور مثال ۱۹۲.۱۶۸.۱.۶۰ مشخص شده است که در این حالت امکان اتمام Leased IP وجود دارد و DHCP یک IP دیگری را به DNS می دهد.
در این حالت باید آدرس DNS سرور جدید را در کلاینت تعریف کنید . در زمان تعریف Scope باید یک سری ازIPهایی که به صورت دستی به سرورهای Critical داده می شود را Exclude نمایید تا بتوانید برای کامپیوترهای حساس که در شبکه راه اندازی می کنید از این آدرس های Exclude شده IP اختصاص دهید.
۱۲- در این بخش برای تعریف Scope گزینه Add را انتخاب تا تصویرزیر نمایش داده شود.

تنظیمات این بخش به شرح زیر می باشد
- Scope Name
در این قسمت باید برای Scope مورد نظر یک نام را انتخاب کرد که در انتخاب این نام هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد. اما توصیه می شود که این نام را بر اساس Domain Space انتخاب شود که بدانید به چه شبکه ایIP اختصاص می دهد.
- Starting IP Address
باید مشخص کرد که IP Address هایی که به کامپیوترها داده می شود از چه عددی شروع می شود. توصیه می شود که IP Address هایExclude شده را از اول یا از آخر کم کنید.
- End IP Address
این گزینه مشخص کننده آخرین IP Address است که به کلاینت ها داده می شود.
- Subnet Mask
این گزینه برای دادن Subnet Mask مختص به کلاس و رنج IP است.
- (Default Gateway (Option
این گزینه آدرس Router شبکه است که دادن اطلاعات در این قسمت اجباری نمی باشد.
- Subnet Type
این گزینه مشخص کنند نوع Network است.
- Active This Scope
این گزینه اگر فعال باشد Scope تعریف شده قابل استفاده است. زمانی که یک Scope را Active می کنید به محض اینکه پروسه Configure شدن DHCP انجام شود اقدام به دادن IP Address می کند.در نهایت گزینه Ok بزنید.

این بخش مربوط به تنظیم Scope برای تخصیص IPv.6 می باشد.
DHCPv.6 در دو مدل است که به شرح زیر می باشد:
- Stateless
- StateFull
اگر تنظیمات IPv.6 کلاینت در حالت Statelass باشد به هیچ عنوان از DHCPv.6، آدرسی را دریافت نمی کند. چه DHCP سرور در شبکه فعال و چه غیر فعال باشد. زمانی که یک کلاینت نتواندازDHCP سرور IP دریافت کند باید یک آدرس را برای خود ست کند.
IPv.6 که به صورت APIPA بر روی کلاینت تنظیم می شد با FE80 شروع و کلاینت از این Rang اشاره شده بر روی خود IP تنظیم می کند.
کلاینت یک پیغامی به نام Router Advertisement Message ارسال و با این پیغام روتر شبکه را پیدا می کند و بر روی خود یک Gateway تنظیم می کند(در حالی که IPv.4 این قابلیت را نداشت و نمی توانست با استفاده از APIPA با شبکه های دیگر ارتباط برقرار کند) . اگر که به یاد داشته باشید در انتهای آدرس های IPv.6 یک علامت % ارائه می شود.به این دلیل است که اگر یک کامپیوتر چندین کارت شبکه در اختیار داشته باشد که به چندین Network متفاوت متصل باشد ، APIPA برای آنIP ست می کند و Network شناسایی می شود.تنها عملی که نمی تواند انجام دهد تنظیمIP آدرس مربوط به DNS سرور می باشد.
در حین پروسه تنظیم IPv.6 دو گزینه وجود دارد:
Enable DHCPv.6 Stateless Mode For This Server : این گزینه DHCPv.6 را در حالت Stateless فعال می کند.برای دادن DNS به کلاینت می باشد با توجه به این که DHCP به آن آدرس نمی دهد فقط بتواند یک آدرس DNS را تنظیم کند.درصورت انتخاب این گزینه باید نام Domain و IPv.6مختص بهDNS سرور را مشخص کنید.
Disable DHCPv.6 Stateless Mode for This Server : در این حالت عملاً Stateless را غیر فعال و به کلاینت IP v.6 را به همراه تمامی Option هایی که تعریف می کنید ارائه می دهد.در صورت انتخاب گزینه Disable Stateless Mode حالت DNS Setting از Tabهای موجود حذف می شود.
۱۳- برای ادامه تنظیمات مختص به IPv.6 را غیر فعال و گزینه Next را انتخاب تا نصویر نمایش داده شود.

۱۴- این بخش مربوط به Authorization مختص به DHCP سرور است و مشخص کنند این است که این DHCP با مجوز چه کسی ایجاد شده است.
این Tab شامل چندین گزینه به شرح زیر می باشد.
- Use Current Credential: این بخش مشخص می کند چه کاربری اقدام به نصب DHCP نموده است که در حالت پیش فرض توسط Admin همان Domain صورت می پذیرد.
- Use Alternate Credential : با استفاده از گزینه Specify موجود در این قسمت می توانید مجوز شناسایی را برای کاربری که موردنظر می باشد تغییر دهید.
- SkIP Authorization: این گزینه پروسه شناساسی شدن را انجام نمی دهد و باید این کار را در داخل کنسول انجام دهید در این حالت DHCP کار نمی کند.
۱۵- برای ادامه گزینه Next را انتخاب کنید، در ادامه در تصویر یک گزارشی یا Result از تمامی تنظیمات انجام شده ارائه می دهد.

۱۶- در نهایت گزینه Install را انتخاب تا نصب سرویس DHCP انجام شود.
اجرای کنسول DHCP و پیکربندی
۱۷- بعد از نصب وارد Administrative Tools شوید و کنسول DHCP را اجرا کنید. در زمان اجرای اولیه دو بخش IPv.4 و IPv.6 را در دسترس خواهید داشت که در تصویر زیرمشخص است.

این کنسول نشان دهنده این می باشد که Configuration مختص به IPv.4 وIPv.6 از یکدیگر مستقل می باشد.
۱۸- یک سری شرایط زمانی که در حین نصب DHCP سرور در مرحله Authorize همانندتصویرزیر گزینه Skip authorization of this DHCP server in AD DS را انتخاب می کنید.

۱۹- بعد از نصب و اجرای کنسول DHCP تصویر مشاهده می کنید.

۲۰- در این حالت می توانید در خصوص آدرس دهی ورژن ۴ یکی سری تنظیمات خاص در رابطه با تنظیمات آدرس دهی ورژن ۶ تنظیمات مربوطه را اعمال کنید.
نحوه Active کردن Scope
به یاد داشته باشید در زمان تعریف یک Scope گزینه ای در خصوص فعال و غیر فعال نمودن آن وجود داشت. در صورتی که در داخل تنظیماتی که در زمان تعریف چک مارک گزینه را فعال نکرده باشید در داخل کنسول بر روی این Scope یک فلش قرمز رنگ وجود دارد و به معنی غیر فعال بودن Scope است. برای اینکه این Scope را فعال کنید باید همانند تصویر زیر بر روی Scope مورد نظر راست کلیک کنید و گزینه Active را انتخاب نمایید.
با انتخاب این گزینه دیگر فلش قرمز رنگ را مشاهده نمی کنید و به مفهوم فعال بودن Scope است. از طرف دیگر چنانچه بخواهید یک Scope را غیر فعال کنید مجدداً باید بر روی Scope مورد نظر راست کلیک و مطابق تصویر گزینه Deactivate را انتخاب نمایید.

نحوه Authorize نمودن DHCP
از طرف دیگر اگر بر روی خود کنسول در بخش IPv.4 و IPv.6گزینه فلش قرمز رنگ را مشاهده کردید به علت عدم Authorize شدن در حین پروسه نصب می باشد که به آن اشاره شد. برای این منظور باید مطابق تصویرزیر بر روی سرور DHCP راست کلیک و گزینه Authorize را انتخاب کنید.

در صورتی که این سرویس Authorize نشود یعنی به AD معرفی نکرده باشید این سرویس نمی تواند به کلاینت های شبکه IP را Assign نماید. این کار را باید با مجوز گروه های Enterprise Admin و Domain Admin انجام شود. زمانی که گزینه Authorize را انتخاب می گردد برای اینکه در ظاهر گرافیکی تغییرات را مشاهد شود از کلیدF5 و یا کلید Refresh موجود در کنسول استفاده کنید. در این حالت فلش قرمز رنگ به سبز تغییر می کند و به مفهوم اعمال تغییرات می باشد. این گزینه از یک نظر مورد امنیتی می باشد به این جهت که هر کلاینت Member Server نتواند یک DHCP راه اندازی کند و با اتصال آن به شبکه تداخل و مشکلاتی را راه اندازی کند.
نکته
کامپیوترهایی که قرار است به عنوان DHCP Client اعمال نقش کنند نباید بر روی آنهاStatic IP تنظیم شود. از طرف دیگر کامپیوترهایی که در نقش DHCP Server اعمال نقش می کنند نباید تنظیماتIP آدرس آن به صورت Obtain تنظیم شود. بایدIP آنها را برخلاف DHCP Client به صورت Static IP تنظیم کنید.
توجه کنید که بر روی فایروال پورت ۶۷ و ۶۸ بسته نباشد. به این علت که با پورت ۶۷ توسط کلاینت ها درخواست IP آدرس برای DHCP Server ارسال می شود و با پورت ۶۸ از طرف DHCP Server به کلاینت ها در جواب IP Address داده می شود. پورت های اختصاص داده شده به DHCP Server از جنس UDP می باشد به این دلیل که درخواست های کلاینت به صورت Broadcast ارسال می شود و این پیغام همگیر از نوع UDP می باشد.
خدمات IT را با هوشمندنت تجربه کنیدوبا خیال راحت صفرتا صد سیستم کاری خودرابا ارزانترین قیمت راه اندازی کنیدجهت اطلاعاتی کامل تر از خدمات و مشاوره رایگان برای خریدی مطمن با هوشمندنت در تماس باشید