
ایمیل سرور( email server) چیست؟
میل سرور چیست؟
ایمیل یکی از جدی ترین و کاربردی ترین جنبه های زندگی در عصر جدید می باشد که به یک روش ارتباطی مهم و پرطرفدار به خصوص برای سازمان ها و مجموعه های کوچک و بزرگ تبدیل گشته است . ایمیل سرور (یا میل سرور) سرورهایی هستند که وظیفه شان دست به دست کردن و انتقال ایمیل ها از مبدا (فرستنده) به مقصد (گیرنده) می باشد .
در واقع ایمیل هایی که ارسال می کنیم برای رسیدن به مقصد مد نظرازچندین email server عبورمی کنند. برای اینکه یک سرور بتواند به عنوان email server سرویس دهد می بایست نرم افزار ایمیل سرور در آن نصب و کانفیگ شده باشد . این نرم افزار به مدیر سرور این امکان را می دهد که email account ها را ایجاد و مدیریت کند.

چرا سازمان ها باید از میل سرور اختصاصی استفاده کرد؟
۱- نا امن بودن سرویس های خارجی : بنا به گفته رئیس سازمان پدافند غیرعامل سردار غلامرضا جلالی با خبرنگار مهر از ناامن بودن سرویسهای ارائه دهنده ایمیل که توسط کشورهای خارجی اداره میشوند خبر داد.
۲- تغییر هاست وب سایت : که می تواند باعث از دست رفتن ایمیل های قبلی شود. ولی راه اندازی میل سرور اختصاصی تضمین نگهداری همه ایمیل ها را برای سازمان فراهم می آورد.
انواع پلتفرم ها
نرم افزارهای راه اندازی Mail server در پلتفرم های مختلفی وجود دارند.معروفترین نرم افزار راه اندازی میل سرور در سیستم عامل ویندوز، Microsoft Exchange می باشد.این محصول در واقع یک راهکار برای شبکه های بزرگ (enterprise) محسوب می شودهمچنین نرم افزارهای دیگری نیزازجمله Ipswitch IMail Server و IceWarp وMail Enable و hMail Server و Mdaemon نیز وجود دارند و در سیستم عامل لینوکس نیز نرم افزارهای معروفی ازجمله Exim و Dovecot وCourier وQMail و Postfix و Kerio Connect وجود دارند.

انواع ایمیل سرور یا پروتکل های ایمیل
ایمیل سرورها عملیات ارسال و دریافت ایمیل ها را با استفاده از پروتکل های استانداردی انجام می دهند.
outgoing email server : به آنها اصطلاحاً SMTP Server هم گفته می شود.
incoming email server : این نوع میل سرورها دو دسته اصلی می باشند : نوع اول POP3 Server و نوع دوم IMAP Server

ایمیل سرور چگونه کار می کند؟
۱- بعد از اینکه یک ایمیل را تایپ می کنیم و send را میزنیم، نرم افزار ایمیل کلاینت ما مثلا Outlook و یا Gmail web ، به SMTP Server دامنه ما متصل می شود.
۲- نرم افزار ایمیل کلاینت، مواردی از قبیل آدرس ایمیل شما، آدرس ایمیل گیرنده، متن ایمیل و تمام ضمیمه هایش را به SMTP Server ما تحویل می دهد.
SMTP Server-3 دامین ما آدرس ایمیل گیرنده به خصوص دامینش را چک می کند. اگر نام دامین گیرنده با دامین فرستنده یکی باشد ، ایمیل به طور مستقیم به سمت POP3 یا IMAP شبکه خودمان تحویل داده می شود . اما اگر آدرس ایمیل گیرنده متعلق به دامین دیگری ( شبکه دیگری ) باشد،SMTP Server می بایست آن ایمیل را طبق مکانیسم هایی به POP3 Server و یا IMAP Server آن دامین تحویل دهد.
۴- برای یافتن ایمیل سرور دریافت کننده مقصد، SMTP Server دامین ما می بایست با DNS Server ارتباط برقرار کند.DNS Server با استفاده از نام دامین شبکه مقصد، آدرس ip مربوط به آن دامین را به دست می آورد و به SMTP Server تحویل می دهد.با داشتن این اطلاعات میل سرور خروجی می تواند کار خود را به خوبی انجام دهد.
۵- حال که SMTP سرور شبکه ما آدرس IP ایمیل سرور شبکه مقصد را دارد، ایمیل را برای او ارسال می نماید.این پروسه مستقیماً انجام پذیر نیست، در واقع ایمیل چندین ایمیل سرور واسط دست به دست می شود تا در نهایت به ایمیل سرور مقصد تحویل داده شود.
۶- ایمیل سرور شبکه مقصد ایمیل دریافت شده را اسکن می کند و سپس نرم افزار ایمیل کلاینت آنرا دانلود نموده و توسط گیرنده خوانده می شود.
ایمیل چطور از فرستنده به گیرنده می رسد؟
باید گفت که در پس ایمیل ، موتور قدرتمندی به نام ایمیل سرور ( email server ) وجود دارد که ایمیل ها را در فضاوی وب منتشرمی کند.تمامی ایمیل ها فایل های متنی به همراه فایل های پیوست شده ( Attachment ) میباشند که زمان عبور در بستر اینترنت به بسته های کوچک وبزرگ اطلاعاتی تبدیل می شوند.وقتی فرستنده ایمیل ، روی Send کلیک می کند،همه این بسته های اطلاعاتی روی یک کامپیوتر مرکزی( email server ) که سرویس ایمیل را میزبانی می کند آپلود می شوند.
سپس سرویس ایمیل، بسته های اطلاعاتی را ازطریق اینترنت به سروری که سرویس ایمیل گیرنده را پشتیبانی می کند ارسال می کند. ایمیل سرور گیرنده به دنبال آدرس ایمیل فرد گیرنده می گردد و پس از پیدا کردن آن، ایمیل را در اینباکس ( inbox ) او منتشر می کند. پس از آن ، تمام بسته های اطلاعاتی در هنگام انتشار در( inbox ) کنار یکدیگر بازچینش می شوند و به حالت اولیه خود بازمی گردند. در نهایت کاربر وارد اینباکس خود می شود و ایمیل را همانطور که شخص فرستنده ارسال کرده بود، مشاهده می کند.
نحوه شناسایی ایمیل گیرنده به چه صورت هست؟
به عنوان مثال وقتی شما یک ایمیل به info@hoshmandnet.com ارسال میکنید، میل سروردامنه ،گیرنده ایمیل را که بعد ازعلامت@آمده است را چک میکند. وقتی دامنه hoshmandnet.com باشد,میل سرور میداند که ایمیل باید تحویل این دامنه گردد . ولی احتمال دارد میل سرور دامنه درسروراصلی خود دامنه نباشد.بنابراین اولین کاری که میل سرورانجام میدهد چک میکند که مقدارموجود در رکورد MX دامنه چیست. این رکورد همان گونه که گفته شد ، مشخص میکند که میل سرور باید ایمیل را به کدام ایمیل سرور تحویل دهد.
دریافت ایمیل به چه صورتی انجام میگیرد؟
همانطوری که ارسال ایمیل توسط میل سرور انجام میگیرد ، دریافت ایمیل نیز برعکس آن میباشد. یعنی با دریافت ایمیل email اولین مقداری که چک میکند,آدرس گیرنده میباشد.بعد ازپردازش آدرس گیرنده , درصورتی که اکانت گیرنده ایمیل درمیل سرور تعریف شده باشد , ایمیل را دریافت و دراینباکس( inbox ) گیرنده ایمیل تحویل میدهد و در صورتی که آدرس گیرنده ایمیل موجود نباشد , به میل سروری که ایمیل email را ارسال کرده است یک پیغام به اصطلاح Not Delivery برگشت داده میشود و در متن ایمیل برگشتی نیز ، ذکر میکند که علت برگشت ایمیل چه چیز هست.

خدمات IT را با هوشمندنت تجربه کنیدوبا خیال راحت صفرتا صد سیستم کاری خودرابا ارزانترین قیمت راه اندازی کنیدجهت اطلاعاتی کامل تر از خدمات و مشاوره رایگان برای خریدی مطمئن با هوشمندنت در تماس باشید